Resepi Shell Out yang sedap
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera
Bukan senang mahu berkumpul sentiasa dengan keluarga. Jadi dengan masa yang terhad kami cuba manfaatkan dengan sebaik-baiknya. Saya bukanlah penggemar makanan laut tetapi sesekali bershell out apa salahnya. Gembira dapat makan bersama-sama. Bila saya goggle di internet dan membaca beberapa resepi shell out saya tertarik dengan resepi daripada blog norzlitaaziz.
https://norazlitaaziz.blogspot.my/2016/09/resepi-shell-out-yang-sangat-sedap.html
Alhamdulilah. ternyata memang pilihan yang baik dan sangat tidak mengecewakan. Bila ramai yang menyatakan resepi ini sedap dan menyelerakan.
1) Makanan laut yang saya gunakan ialah:
Ketam
Udang
Sotong
2) Dibersihkan dan dikukus separuh masak lebih kurang 7 minit. Ketepikan.
Sayur-sayuran:
Jagung
Brokoli
Bunga kobis
Carrot
Dibersihkan dan semua bahan dikukus lebih kurang 3 minit kecuali jagung direbus sehingga empuk dengan sedikit gula dan garam. Ketepikan.
3) Penyediaan sambal untuk Shell out (Resepi daripada Norazlitaaziz)
Bahan A ~ di kisar
20 tangkai cili kering ~ buang biji dan rendam lembut ( kalau nak pedas boleh lebihkan )
2 labu bawang besar
15 ulas bawang merah
2 labu bawang putih ( 10 ulas )
1 inc halia
1 inc belacan
1 gengam udang kering ~ rendam lembut
Bahan B ~ di tumis
6 ulas bawang putih ~ di hiris halus
6 ulas bawang merah ~ di hiris halus
1 inc halia ~ di hiris halus
5 tangkai daun kari ~ di lurut daunnya sahaja
10 biji cili padi ~ di hiris halus ( nak pedas lebihkan )
2 batang serai ~ di titik ( ita tambah )
Minyak untuk menumis
1 sudu besar butter / margerine
Bahan C ~ perasa
3 sudu besar serbuk kari ikan
3 sudu besar sos tiram
3 sudu besar sos ikan
1 sudu teh serbuk lada hitam
1 kiub pati ayam
garam dan gula secukup rasa
Bukan senang mahu berkumpul sentiasa dengan keluarga. Jadi dengan masa yang terhad kami cuba manfaatkan dengan sebaik-baiknya. Saya bukanlah penggemar makanan laut tetapi sesekali bershell out apa salahnya. Gembira dapat makan bersama-sama. Bila saya goggle di internet dan membaca beberapa resepi shell out saya tertarik dengan resepi daripada blog norzlitaaziz.
https://norazlitaaziz.blogspot.my/2016/09/resepi-shell-out-yang-sangat-sedap.html
Alhamdulilah. ternyata memang pilihan yang baik dan sangat tidak mengecewakan. Bila ramai yang menyatakan resepi ini sedap dan menyelerakan.
![]() |
Percubaan pertama 9/1/18 |
Ketam
Udang
Sotong
2) Dibersihkan dan dikukus separuh masak lebih kurang 7 minit. Ketepikan.
Sayur-sayuran:
Jagung
Brokoli
Bunga kobis
Carrot
Dibersihkan dan semua bahan dikukus lebih kurang 3 minit kecuali jagung direbus sehingga empuk dengan sedikit gula dan garam. Ketepikan.
3) Penyediaan sambal untuk Shell out (Resepi daripada Norazlitaaziz)
Bahan A ~ di kisar
20 tangkai cili kering ~ buang biji dan rendam lembut ( kalau nak pedas boleh lebihkan )
2 labu bawang besar
15 ulas bawang merah
2 labu bawang putih ( 10 ulas )
1 inc halia
1 inc belacan
1 gengam udang kering ~ rendam lembut
Bahan B ~ di tumis
6 ulas bawang putih ~ di hiris halus
6 ulas bawang merah ~ di hiris halus
1 inc halia ~ di hiris halus
5 tangkai daun kari ~ di lurut daunnya sahaja
10 biji cili padi ~ di hiris halus ( nak pedas lebihkan )
2 batang serai ~ di titik ( ita tambah )
Minyak untuk menumis
1 sudu besar butter / margerine
Bahan C ~ perasa
3 sudu besar serbuk kari ikan
3 sudu besar sos tiram
3 sudu besar sos ikan
1 sudu teh serbuk lada hitam
1 kiub pati ayam
garam dan gula secukup rasa
![]() |
Kredit gambar kepada Norazlitaaziz |
Panaskan minyak bersama butter dalam kuali.
Masukkan bahan bahan tumis ( bahan B ) dan tumis hingga harum dan garing.
Bila dah garing, masukkan bahan kisar ( bahan A ) masak sampai garing. Masak ni biar lama-lama sikit biar cili betul-betul garing dan masak. Jika kuah terlalu pekat tambahkan sedikit air dan masak lagi
Kemudian masukkan bahan perasa ( bahan C )
Mulakan dengan rempah kari, masak kejap bagi garing, kemudian baru masukkan sos tiram, sos ikan, serbuk lada hitam , kiub ayam dan gula.
Kemudian baru masukkan garam
Masukkan bahan bahan tumis ( bahan B ) dan tumis hingga harum dan garing.
Bila dah garing, masukkan bahan kisar ( bahan A ) masak sampai garing. Masak ni biar lama-lama sikit biar cili betul-betul garing dan masak. Jika kuah terlalu pekat tambahkan sedikit air dan masak lagi
Kemudian masukkan bahan perasa ( bahan C )
Mulakan dengan rempah kari, masak kejap bagi garing, kemudian baru masukkan sos tiram, sos ikan, serbuk lada hitam , kiub ayam dan gula.
Kemudian baru masukkan garam
* berhati-hati dalam penggunaan garam kerana sos tiram dan sos ikan dah masin.
Biarkan kuah merenih sebentar.
Angkat dan masukkan dalam periuk lain
Tinggalkan 1 senduk besar dalam kuali
Panaskan semula dan masukkan kupang, masak sebentar ~ angkat
Panaskan 1 senduk besar lagi kuah dan masukkan ketam, masak sebentar ~ angkat
Panaskan 1 senduk besar lagi kuah, masukkan sotong, udang, brokoli, bunga kubis dan karot, masak sebentar ~ angkat
Masak seafood berasingan ya, ketam dulu, kerang, kupang dan lain-lain.
Biarkan kuah merenih sebentar.
Angkat dan masukkan dalam periuk lain
Tinggalkan 1 senduk besar dalam kuali
Panaskan semula dan masukkan kupang, masak sebentar ~ angkat
Panaskan 1 senduk besar lagi kuah dan masukkan ketam, masak sebentar ~ angkat
Panaskan 1 senduk besar lagi kuah, masukkan sotong, udang, brokoli, bunga kubis dan karot, masak sebentar ~ angkat
Masak seafood berasingan ya, ketam dulu, kerang, kupang dan lain-lain.
Sayur-sayuran tu ita masak sekali berasama sotong dan udang.
Yang lain ita tak letak sayur.
![]() |
Kali ketiga sempena cuti 1 Mei 2018 |
Saya dah cuba resepi pn sedap...Tkasih atas perkongsian ilmu yea.
ReplyDeleteAlhamdulilah..terima kasih yer;-)
Delete