Langkah demi langkah aneka roti daripada potato dough

Assakamualaikum dan selamat pagi..

Tidak tahu kenapa sedikit sebak bila tiba-tiba sedang mencari material baru untuk mengajar, terjumpa koleksi resepi tahun 2011. Pada 08 / 10 /2011 kami berdua bertugas untuk mengajar kursus pendek di Kolej Komuniti Arau untuk Kursus Pendek Aneka Roti. Hampir 6 tahun sudah rupanya..tetapi masih terbayang dengan jelas. Arwah memang agak pakar dalam penghasilan roti dan kek, sedangkan saya yang tiada asas bakeri sudah pasti lah kek dan roti bukanlah bidang yang digemari. Tetapi kerana tugas yang memaksa kami semua perlu mahir dan sekurang-kurang ada kemahiran asas untuk dikongsi bersama dengan orang lain. Jadi saya belajar dengan arwah dan arwah seorang yang suka berkongsi. Saya ingat lagi nak kuasai teknik 'tabling' pun punya laa susah dengan tangan yang kayu ini...tetapi arwah dengan lemah-lembut dan bersungguh-sungguh meyakinkan saya yang saya boleh buat. 

Di bawah ini saya sertakan resepi dan langkah demi langkah yang ditunjukkan oleh arwah. Semoga menjadi manfaat dan baja pahala buat kami berdua sekiranya ada kebaikannaya. 
Bahan-bahan yang digunakan didalam penghasilan potato dough


BAHAN A

BAHAN B

BAHAN C

BAHAN D

1000 g Tepung High Protein
250 g Air Ais
100 g Butter
1 cawan/4 biji ubi kentang – rebus dan lecek
150 g Gula Caster
2 biji Telur
60 g shortening

1 tbsp Garam
¼ tin Susu Pekat

1 ¼ tbsp Yis kering

1 tbsp Bread softener
2 tbsp Susu tepung
1.    Masukkan Bahan A dalam mangkuk pengadun. Putar kering selama 3 minit menggunakan kelajuan 1.
2.    Satukan Bahan B di dalam bekas dan kacau sebati, kemudian tapis.
3.    Masukkan Bahan B dalam mangkuk pengadun semasa sedang diputar selama 3 minit menggunakan kelajuan 1.
4-5    Masukkan Bahan C dalam adunan yang sedang berputar, selama 3 minit.
6-7    Masukkan Bahan D dalam adunan tadi. Terus putar selama 21 minit menggunakan kelajuan 2.



8-10  Akhir sekali keluarkan doh dari mangkuk pengadun, doh dibanting sebanyak 10 kali.
11-12 Doh ditimbang 60g setiap satu.Tabling.(tangan saya yang baru belajar buat tabling nampak keras      kan..hehehe)
13     Biarkan selama 10 minit di dalam proofer atau ditutup plastik.



14-17 MEXICAN BUTTER BUN

1.    60 g setiap bun diambil daripada  Potato dough yang telah siap diadun
2.    15 g bagi setiap inti bun diambil daripada Potato dough yang sama.
3.    Topping ini dibuat setengah jam sebelum roti dibakar, simpan selama ½ jam dalam peti, ditutup.
MEXICAN  FILLING:
Butter Kiub (keras) + gula caster
MEXICAN TOPPING:
BAHAN A
100 g Butter
50 g Shortening
120 Icing sugar
½ tsp Vanilla essence
BAHAN B
3 Telur (Gred A)
150 g Tepung
KAEDAH:
  1. Bahan A dipukul sehingga sebati dan  kembang (berkrim) menggunakan kelajuan sederhana dan kemudian laju.
  2. Masukkan telur dan pukul sehingga sebati
  3. Akhir sekali masukkan tepung dan kacau sehingga sebati.
  4. Bahagikan kepada 2 bekas, satu bekas dibiarkan dengan warna asal, dan satu bekas lagi ditambah 2 tbsp Coffee emulco.
  5. Simpan selama ½ jam di dalam peti.
  6. Paipkan atas bun yang telam diperam selama 10 minit tadi. Kemudian bun diperam lagi selama 45 minit sehingga sejam.
18 CHEESE PLAIT BUN

1.    60 g setiap bun diambil daripada  Potato dough yang telah siap diadun
GLAZING:
Sebiji telur dan sedikit susu, kacau sebati.

BAHAN-BAHAN:
Ø  Mozarella cheese
Ø  Ceri merah / kismis
KAEDAH:
1.    Ambil doh yang telah diperam selama 10 minit tadi. Canaikan doh dan potong doh kepada 3 bahagian. Gulungkan setiap satu bahagian yang berasingan.
2.    Jalin 3 bahagian tadi.
3.    Glaze doh dengan campuran telur dan susu yang disediakan. Taburkan keju mozzarella, ceri merah atau kismis.
4.    Kemudian bun diperam lagi selama 40 minit.
Bakar di dalam oven pada suhu 180° C selama 10-15 minit sehingga masak

Comments

Popular posts from this blog

Rumah Transit Putrajaya

Jalan-jalan cari makan Bagan Serai Perak

Sayur petola masak lemak dengan fucuk dan suhun