Assalamualaikum dan Salam Sejahtera
Semalam kami yang terdiri daripada team SPK Kolej Komuniti Bagan Serai berjaya membuat lawatan ilmiah bersama-sama pelajar-pelajar kami ke Antong Coffee Mill Factory. Kilang ini merupakan kilang perusahaan yang memproses biji kopi yang tertua di Malaysia yang telah beroperasi pada tahun 1933. Kilang ini dibuka oleh Mr. Thiah Ee Mooi dan sehingga ke hari ini kilang ini masih beroperasi sepenuhnya dan sesiapa yang berkunjung ke sini bukan sahaja boleh melihat lebih dekat pemprosesan biji kopi yang diproses secara tradisional tetapi pada masa yang sama boleh melihat nilai-nilai sejarah yang ada pada tempat ini. Sekiranya ke Taiping 'waze' sahaja tempat ini yang terletak di Assam Kumbang dan anda akan disambut dengan mesra oleh pekerja-pekerja di sini.
 |
aneka jenis bijian kopi sebelum di proses |
 |
Kami yang excited bergambar..hehe |
 |
kami diberi penerangan berkenaan Antong coffee mill melalui tayangan video |
 |
Halal ke kopi ini..mestilah Halal..jangan risau |
 |
Proses penyediaan caramel untuk dicampurkan dengan biji kopi yang telah diproses. Jika biji kopi yang disediakan di negara barat tidak melibatkan penyediaan caramel. Sebab itu rasanya lebih pahit berbanding dengan kopi tempatan yang dihasilkan |
 |
Biji kopi yang dibakar,memag pedih mata dan berhabuk, sesiapa yang ada masalah kesihatan mungkin tidak sesuai masuk ke dalam ini |
 |
Masih lagi menggunakan kayu arang di dalam penyediaan proses biji kopi |
 |
Selepas itu boleh melawat tempat jualan produk kopi Antong yang bersebelahan sahaja dengan kilang memproses biji kopi |
 |
Bersama legasi pemilik Antong Coffee |
 |
Kami yang gembira...Alhamdulilah |
 |
Hujan lebat ketika ini |
 |
Di dalam Villa sejarah yang pernah diduduki oleh Chen Cuifen |
 |
Antara barang-barang antik yang masih ada untuk tontonan umum |
 |
Kami warga Sijil Pemprosesan dan Kualiti Makanan (SPK), Kolej Komuniti Bagan Serai (2018) |
Comments
Post a Comment