Langkah demi langkah resepi kuih bingka pandan sedap

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

Siapa suka sangat makan bingka pandan??? Pertama kali makan bingka pandan dengan kak ina, kawan satu ofis terus makan tak ingat dunia. Bila tanya resepi, kak ina cakap dia bukan sukat tetapi main agak2 sukatannya. Disebabkan teringin sangat nak belajar buat resepi kuih bingka ni, terus belajar dan berguru dengan kak ina. Ini resepi sukatannya hasil daripada pembelajaran bersama dengan kak ina:

Bingka pandan tanpa pewarna hijau


Resepinya:

Tepung gandung: 5 cawan
Campuran santan dan air daun pandan: 6 cawan
Air kelapa: 2 cawan (menggunakan sebiji kelapa)
Gula: 2 cawan
Mentega: 1 sdb
Telur: 1 biji
Garam: 1 sdk

Kaedah penyediaanya:

Bahan-bahan yang disediakan, telur itu sebiji sahaja, tetapi sebab terpecah nampak macam dua...sebenarnya satu shj. Boleh tambahkan sedikit pewarna hijau untuk warna lebih menarik.


daun pandan yang dipotong
Daun pandan yang dikisar dengan air/ boleh juga dikisar santan cair
Perahkan kelapa yang dikisar untuk dapatkan santan

Campurkan tepung, gula, mentega dan garam
Masukkan campuran air kelapa, santan, air pandan, telur ke dalam adunan. Dan kacau sehingga sebati tidak berketul. Boleh juga blender.
Oles loyang dengan mentega, tuangkan adunan
Adunan ini boleh dapatkan dua loyang size 8 inci

Bakar pada suhu 200 darjah celcius (bergantung pada oven masing), guna api atas bawah. Dan bakar selama lebih satu jam atau sehingga masak. Kalau nak tau masak atau tidak, bila cucuk dengan lidi kering dan tidak melekat pada lidi.

Comments

Popular posts from this blog

Rumah Transit Putrajaya

Rumah Peranginan Persekutuan Pulau Pinang

Resepi cornflakes madu mudah