Resepi masak lemak udang belimbing buluh
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera
Apa khabar semua??? Sekarang sedang musim buah belimbing buluh di sini. Pokok di belakang rumah sedang banyak mengeluarkan buah belimbing buluh. Jujurnya saya tidak pernah makan buah ini. Banyak orang yang mengatakan sangat sedap buat jeruk, masak lemak dan juga boleh di buat sambal belacan. Kebetulan di dalam peti sejuk ada udang. Jadi try buat masak lemak udang. saya guna resepi ofismate sata...kak rahiza shima. Sebab banyak kali tengok masak lemak kuning dia sangat menyelerakan.
Ini resepinya yang sangat mudah.
Cara membuatnya:
1. Tumbuk kunyit , cili padi, dan garam (saya guna 3 biji cili padi je sebab ada budak-budak, tu pun agak pedas)
2. Kemudian, letak air sedikit dan jerang dalam periuk sehingga nampak kering sedikit.
3. Masukkan santan (saya guna satu biji kelapa parut yang saya perah untuk dapatkan santan)
4. Kacau dengan api perlahan.
5. Boleh tambah air jika pekat.
6. Kemudian tambah ikan, ayam atau udang. (saya guna udang)
7. Kemudian masukkan belimbing buluh
8. Masak sehingga mendidih. Dan bolehla sedia untuk dihidang.
![]() |
Makan tengahari kami. Alhamdulilah |
Ko buat daging salai lg best weh..terbaikk!!!
ReplyDeleteyer ke weh...x pernah makan daging salai...mana nak cari sini nih...
Delete