Kursus 'Drop Cookies' bersama warga staff KKBSe iaitu Nig Nog Sweedish Cookies
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera
Alhamdulilah dan Segala puji dan syukur kepada Allah kerana berkesempatan berkongsi sedikit ilmu yang tidak seberapa dengan warga KKBSe. This is my first job after 3 months taking maternity leave. Pastinya sedikit teruja walaupan pada masa yang sama sedikit rasa terbeban kerana tugasan MQA penyediaan dokumen COPPA 2 masih belum saya siapkan..huhuhu (Moga dipermudahkan Allah urusan selepas ini..Aamiin)
Sebenarnya program ini dianjurkan dengan harapan dapat membawa impak
yang positif kepada warga kakitangan KKBSe. Program kursus ini dirangka bagi
memberi pendedahan kepada semua staff yang berminat untuk mempelajari proses
penghasilan biskut mengikut formulasi dan kaedah penghasilan yang betul.
Disamping itu juga, kursus ini membantu setiap staff yang berminat untuk
mempelajari bermula daripada pengenalan bahan mentah, proses penghasilan dan
kaedah pembungkusan yang sesuai bagi penghasilan sesuatu jenis biskut. Kursus
ini juga secara tidak langsung dapat mengeratkan hubungan sesama staff sokongan
dan juga akademik tanpa mengira skop tugas.
Alhamdulilah....minta maaf semua sekiranya ada yang terkurang...sayang kamu semua;-) |
Di dalam kursus ini saya bersama teamates saya iaitu Cik Amalina, kami bergabung tenaga berkongsi 2 jenis resepi drp cookies mudah iaitu Nig Nog Sweedish Cookies dan Chocolate Chips Cookies. Nig Nog Cookies adalah resepi yang saya perolehi daripada arwah sahabat baik saya Kak Mas. Bertahun-tahun saya tinggalkan resepi ini kerana setiap kali ingin membuatnya hati mesti teringat pada arwah kak mas. Namun untuk perkongsian bersama, semoga pahala yang ada akan bersambung kepadanya. Aamiin.
Di bawah ini saya kongsikan resepi Nig Nog Sweedish Cookies
Bahan-bahan penyediaan cookies |
Nig Nog Cookies yang telah siap! |
Bahan A
·
180 g butter
·
50 g shortening
·
80 g gula caster
·
½ tsp garam
Bahan B
·
150 g Tepung self-raising
·
100 g Tepung gandum
·
50 g Nestum
·
80 g Dark chocolate chips
·
50 g Kuaci jepun (cincang)
·
50 g Walnut (cincang)
·
½ tsp soda bikarbonat
1- Campur semua bahan A dan putar selama 4 minit atau pukul sehingga
kembang. (pakai wooden spoon je)
2- Satukan Bahan B dan masukan ke dalam bahan A. Kacau sebati
3- Sejukkan doh di dalam peti ais selama 10 minit
4- Bentukkan biskut secara drop.
5- Bakar pada suhu 1800C
selama 15 minit atau sehingga masak.
Comments
Post a Comment