Resepi ayam masak butter sedap
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera
Sepanjang bulan ramadan kali ini, saya beberapa kali telah mencuba resepi ayam butter ini. Walaupun pertama kali mecuba resepi Azie Kitchen, terus mendapat pujian dan permintaan oleh anak-anak. Cuma saya jadikan lebih berkuah kerana suami dan anak-anak sukakan berkuah. Di bwah ini saya kongsikan resepi yang saya ambil dari blog Azir Kitchen.
Bahan-bahan
2 keping ayam thighs (boneless) - potong kecil
2 sudu besar mentega
1 sudu besar cili merah - cincang
2 chili padi - cincang
1 pelepah daun kari
Beberapa keping cheese
Beberapa keping cheese
230 ml susu cair - ikut kepekatan disukai (saya gunakan 3/4 tin susu utk jadikan lebih berkuah)
Secubit serbuk perasa ayam Knorr - opsyenal
Garam
Serbuk lada hitam
Bahan perap:
1 sudu kecil garam
1/2 sudu besar gula
2 sudu kecil serbuk kari
1 sudu besar tepung gandum
1 telur
Cara cara:
Perap ayam dengan bahan perap selama 1 jam. Masak ayam sehingga kekuningan di dalam non stick pan. Angkat dan ketepikan.
Panaskan
kuali dengan butter. Tumis chili dan daun kari sehingga wangi. Masukkan
susu cair dan masak sehingga mendidih. Masukkan pula cheese.
Masukkan Knorr chicken powder, serbuk lada hitam, garam dan gula secukup rasa.
Comments
Post a Comment