Puding roti dengan creamy vanila sauce
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera
Sudah lama tidak bersiaran kerana kesibukkan yang tidak menentu. Tetapi baru-baru ini berkesempatan mencuba resepi bread butter puding dengan vanila sos atas permintaa keluarga.
Hasilnya...Alhamdulilah tidak mengecewakan.
![]() |
Alhamdulilah yummieh... |
Dibawah ini saya kongsikan resepinya:
Bahan-bahan:
Roti gardenia - 12 keping
Susu segar 3 cawan
Telur 3 biji - 4 biji
Gula 3-4 sdbesar (ikut kemanisan masing-masing)
Esen vanila
Butter 3-4 sdbesar (dicairkan)
Topping (boleh letak mix fruit, chocolate rice/ chocolate chips)
Cara-cara:
1. Campurkan susu, telur, gula dan esen vanila (pukul guna whisk sahaja)
2. Dah sebati tapiskan, kemudian masukkan butter yang telah dicairkan.
3. Potong roti setiap 3 keping kepada 4 bahagian dan susun di dalam bekas.
4. tuangkan bahan puding di dalam bekas bagi rata, tekan2 dengan menggunakan spatula.
5. Letakkan topping yang disukai dan bakar suhu 180 sehingga masak.
Bahan-bahan sos kastard
1 tin susu cair
2 sd besar tepung kastard
1/2 cawan air3-4 sdbesar
Sedikit esen vanila
Campur tepung kastad dengan air, kemudian campur semua bahan dan masak sehingga pekat.
Kena sentiasa kacau.
Susu segar 3 cawan
Telur 3 biji - 4 biji
Gula 3-4 sdbesar (ikut kemanisan masing-masing)
Esen vanila
Butter 3-4 sdbesar (dicairkan)
Topping (boleh letak mix fruit, chocolate rice/ chocolate chips)
Cara-cara:
1. Campurkan susu, telur, gula dan esen vanila (pukul guna whisk sahaja)
2. Dah sebati tapiskan, kemudian masukkan butter yang telah dicairkan.
3. Potong roti setiap 3 keping kepada 4 bahagian dan susun di dalam bekas.
4. tuangkan bahan puding di dalam bekas bagi rata, tekan2 dengan menggunakan spatula.
5. Letakkan topping yang disukai dan bakar suhu 180 sehingga masak.
Bahan-bahan sos kastard
1 tin susu cair
2 sd besar tepung kastard
1/2 cawan air3-4 sdbesar
Sedikit esen vanila
Campur tepung kastad dengan air, kemudian campur semua bahan dan masak sehingga pekat.
Kena sentiasa kacau.
![]() |
yummiehhhh..with castard sauce |
Comments
Post a Comment