Resepi Ayam Sweet Sour
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera
Hari ini merupakan Hari kedua bagi Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang telah dijalankan oleh Kerajaan Malaysia bagi menangani wabak pandemik Covid-19 daripada terus berleluasa. Hari kedua saya menjadi 'suri rumah sepenuh masa' bersama suami dan anak-anak disisi. Alhamdulilah. Sepatutnya mengikut perancangan awal, kami sudah berada di kampung, di Jerteh bagi meraikan pernikahan dan majlis perkaahwinan adik saya. Namun, benarlah kita merancang, Allah merancang tetapi perancangan Dia adalah yang terbaik. Atas perbincangan dan kata sepakat, kami menanguuhnya majlis penikahan ini. Umi mahukan yang terbaik buat adik. Pasti ada hikmah disebalik dugaan ini. Walaupun saya tahu jauh di sudut hatinya cukup pedih sekali.
Berbalik kepada resepi...ingin saya kongsikan resepi ayam sweet sour yang mudah disediakan ini. Memandangkan barang-barang yang diperlukan tidaklah terlalu banyak tetapi rasanya cukup sedap dan menyelerakan.
Isi ayam dipotong (saya gunakan bahagian ayam yang dipotong 12)
Daun bawang dihiris (tiada)
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 biji bawang besar (dipotong dadu)
2 ulas bawang putih (cincang)
5 sudu besar sos tomato
2 sudu besar sos cili
garam
gula
Bahan tepung
1/2 cawan tepung gandum
2 sudu besar tepung beras
1 sudu besar tepung jagung
secubit garam
Cara Masak
1. Gaulkan ayam dengan serbuk kunyit dan garam.
2. Campurkan semua bahan tepung dalam mangkuk.
3. Golekkan ayam tadi di atas campuran bahan tepung .
4. Panaskan kuali dan goreng ayam sehingga bahagian luarnya kelihatan rangup.
5. Ketepikan ayam. Kemudian tumiskan bawang besar dan bawang putih sehingga naik bau.
6. Masukkan sos cili dan sos tomato. Boleh tambah sedikit air untuk lebihkan kuah.
7. Masukkan ayam dan gaulkan di dalam sos tadi.
8. Perasakan dengan garam.
9. Sedia untuk dihidang.
Comments
Post a Comment