Resepi masak lemak pucuk ubi dengan belimbing buluh

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

Hari ini bermulanya hari pertama PKP Fasa Ketiga dijalankan. Semoga hari-hari yang mendatang menunjukkan penurunan kes baharu pesakit COVID-19 semakin menurun. Kebetulan stok-stok sayuran sudah habis, dan agak keberatan nak keluar, jadi saya mengambil pucuk-pucuk ubi dikeleliling rumah untuk dijadikan menu tengahari ini. Pokok ubi ditanam oleh FIL saya sebelum ini. Kalau MIL dan FIL dan datang berkunjung ke rumah kami, memang setiap hari mereka lah yang rajin menanam dan membersihkan kawasan sekeling di luar rumah kami. Belimbing buluh pula memang sudah sedia ada di sini. Pertama kali saya mengenal buah belimbing buluh ini ketika berada di sini melihat kak ina yang suka membuat sambal hitam belimbing buluh. Lama kelamaan terus saya menyukai buah belimbing buluh ini.



Di bawah ini saya kongsikan resepi masak lemak pucuk ubi dan belimbing buluh:

Bahan-
pucuk ubi
belimbing buluh
bawang merah
bawang putih
kunyit
cili padi
ikan bilis
santan KARA 
garam

1. Bersihkan pucuk ubi dan rebus dalam air mendidih dalam 10 minit. Toskan dan potong pucuk ubi dengan pisau.
2. Tumbuk bawang merah, bawang putih, cili padi dan kunyit. Kemudian masukkan ikan bilis. Tumbuk halus
3. Masukkan bahan-bahan yang telah ditumbuk, sedikit air ke dalam periuk. Masak sehingga air kering. Masukkan santan KARA mengikut kepekatan yang diingini.
4. Masukkan sayur pucuk ubi dan belimbing buluh yang telah dibersihkan.
5. Pastikan api tidak besar untuk mengelakkan santan pecah minyak dan sentiasa dikacau.
6. Perasakan dengan garam.
7. Masak dalam masa 10 minit. Tutup api dan sedia dihidang.

  SELAMAT MENCUBA

Comments

Popular posts from this blog

Rumah Transit Putrajaya

Jalan-jalan cari makan Bagan Serai Perak

Sayur petola masak lemak dengan fucuk dan suhun