Resepi Roti Jala dan Kari Ayam Sedap

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera


Hari ini genap sebulan kita melalui PKP yang telah diistiyharkan oleh Kerajaan bermula pada 18/03/2020. Semoga kita terus kekal #StayAtHome dalam memastikan kita dapat mengekang Virus COVID-19. Sebenarnya dalam tempoh PKP ini banyak hikmah yang boleh kita pelajari dan teladani. Semoga sama-sama kita dapat mengambil iktibar dan tauladan dalam pa yang telah kita lalui. Sentiasalah mengingati terdapat ramai yang terjejas sumber mata pencarian apabila tidak dapat keluar bekerja. Semoga kita sama-sama dapat membantu golongan yang berkeperluan ini ibarat 'berat sama dipikul, ringan sama dijinjing'

Ini pertama kali saya membuat roti jalan sendiri. Biasanya saya akan membantu MIL menyediakan roti jala. Mak akan menyediakan roti jalan bersama kuah kari daging. Kuah kari daging beliau sangat terbaik. Tetapi kali ini bahan yang ada di rumah hanya ayam. Jadi saya menyediakan kari ayam yang saya ambil resepi daripada AZIE KITCHEN.



Bahan-bahan penyediaan roti jala:

3 cawan tepung gandum
3 cawan air
1 biji telur
2 sudu minyak masak
1 sudu kecil garam
1 sudu kecil pewarna

Satukan semua bahan. (saya pkai blender)
Dan boleh start menjala.

Bahan-bahan penyedian kari ayam saya ambil daripada blog Azie Kitchen. Bahan-bahannya seperti di bawah:

Bahan bahan:
12 ketul ayam
2 biji kentang - potong 4
1 1/2 labu bawang besar saiz besar - hiris
6 ulas bawang putih - hiris
3 inci halia - hiris
1 asam keping
1 kotak santan kotak
Air secukupnya
10 sudu besar rempah kari Babas - extra chilis
Kayu manis, bunga lawang, buah pelaga
1 pelepah daun kari
Gula
Garam secukupnya

Cara cara:
Panaskan minyak dan tumis rempah penumis bersama bawang putih, bawang merah dan halia sehingga kekuningan.
 
Kemudian masukkan rempah kari dan kacau seketika sebelum dimasukkan air supaya rempah cair. Terus masak dengan menggunakan api perlahan sambil terus dikacau sehingga rempah sedikit garing dan terbit minyak. Kemudian masukkan daun kari dan kentang.
 
Lepas itu, masukkan pula ayam dan masak sehingga ayam kecut sebelum tambah sedikit lagi air dan biarkan mendidih.
 
Masukkan pula santan. Terus masak dengan api perlahan. Setelah kentang empuk, masukkan asam keping, gula dan garam. Renihkan sehingga pecah minyak. Sesuaikan kepekatan kuah yang disukai. Jika terlebih pekat, tambah air panas dan masak lagi.
 
 

Comments

Popular posts from this blog

Rumah Transit Putrajaya

Jalan-jalan cari makan Bagan Serai Perak

Sayur petola masak lemak dengan fucuk dan suhun